Tijd voor tuintegels

Nu het voorjaar in zicht is, is het voor veel mensen tijd om het tuingereedschap uit de schuur te halen en de tuin weer uit zijn winterslaap te wekken. Het is ook het uitgelezen moment om de ‘grotere’ plannen voor de tuin te maken en ten uitvoer te brengen, zoals de aanleg van een terras of een looppad. Tijd voor tuintegels, dus!

Keramische tuintegels, de beste keuze

Het aanbod voor bestrating van de tuin is groot: grindtegels, betontegels, klinkers, natuursteen tegels. Bij Toptegels.nl hebben wij gekozen om alleen keramische tegels voor buiten aan te bieden. En om een heel simpele reden: ze blijven het mooist.

Keramische tegels zijn gebakken bij 1500°C en zijn veel sterker dan bijvoorbeeld betontegels, die gedroogd worden. Een keramische tegel van 2 of 3 cm dikte is sterker dan een betontegel van 4 cm.

Daarnaast zijn ze, doordat ze veel minder poreus zijn, minder gevoelig voor vuil en algen. De aanslag kun je eenvoudig verwijderen door ze op dezelfde manier te onderhouden als een binnenvloer. Wel met speciale producten, maar die kun je bij Toptegels.nl gemakkelijk erbij bestellen.

Veelzijdig toe te passen

Bij Toptegels.nl vind je keramische tuintegels van 60 x 60  tot 90 x 90 cm en in 2 diktes: 2 en 3 cm. Wil je een luxe uitstraling dan kies je voor tegels met een natuursteenlook. Ga je voor een neutralere of industriële uitstraling, kies dan voor een betonlook terrastegel.

Daarnaast vind je in ons assortiment ook een aantal heel leuke decortegels, die je bijvoorbeeld kunt combineren met split voor een looppad (zoals op de foto).

Al onze tuintegels hebben een antislipwaarde R11. De R-waarde is een waarde die wordt gegeven aan een tegel om zo duidelijk te maken welk gripniveau de tegel heeft. De waardes lopen van 9 tot 12 waarbij 9 de laagste waarde is.

Voor stabiele ondergronden volstaat een tegel van 2 cm dikte. Heb je echter een instabiele ondergrond of wil je keramische tuintegels gebruiken voor de oprit, dan raden wij aan 3 cm dikke tegels te kiezen.

Ondergrond is bepalend voor het eindresultaat

Om het terras of het pad zo strak mogelijk te leggen zijn er twee opties voor de ondergrond: onderheid beton of een gestabiliseerd zandbed.

Een onderheid terras geeft het mooiste resultaat. Zeker in de zachte veenbodem in West- Nederland laat menigeen extra heipalen slaan om aan het huis een onderheid terras te creëren dat niet kan verzakken. Dit is echter een prijzige aangelegenheid en niet altijd haalbaar. Dan is een gestabiliseerd zandbed een uitstekend alternatief.

De opbouw van een gestabiliseerd zandbed bestaat meestal uit 2 lagen. Zorg voor een goede drainage door een onderlaag van grove steenslag of gebroken puin van 15-30 cm aan te brengen. Deze laag moet worden ingedikt door hem aan te trillen. Daarop komt de afwerklaag van ophoogzand of met cement gestabiliseerd metselzand. Deze laag moet tenminste 20 cm dik zijn.

Er zijn op het internet diverse instructiefilmpjes met uitleg te vinden over de juiste aanleg. Informeer je eerst goed voor je begint, en als je er niet uitkomt of twijfelt: bel Toptegels.nl, wij helpen je graag verder!