Keramische vloertegels worden steeds vaker gekozen als vloerbedekking in de woonkamer, en dat is niet voor niets. Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren en ontwerpen, ze zijn gemakkelijk schoon te maken en ze zijn duurzaam en vuil- en vochtbestendig. Vooral de formaten 100 x 100 cm en 120 x 120 cm worden veelvuldig besteld bij Toptegels.nl. Met deze grote formaten heb je minder voegen, waardoor het optisch één geheel wordt en de woonkamer (nog) groter toont.
Hoe verwerk je grote vloertegels?
Het leggen van grootformaat tegels is moeilijker dan van kleine formaten, omdat ze zwaarder zijn, lastiger te hanteren zijn en elke afwijking, zoals niet waterpas liggen, direct zichtbaar is.
Als je geen ervaring hebt met het aanbrengen van tegels, raden wij je aan om professionele hulp in te schakelen. De extra kosten die je hierdoor maakt zijn welbesteed, je weet dan zeker dat de vloer correct gelegd wordt en de kwaliteit en duurzaamheid heeft die je beoogt.
Heb je wél ervaring met het leggen van vloertegels, dan geven we je graag nog de volgende tips mee:
-
Bereid de ondergrond zorgvuldig voor
Zorg ervoor dat de ondergrond waarop de tegels worden gelegd schoon, droog en vlak is. Verwijder eventueel oude vloerbedekking en maak de ondergrond schoon. Om ervoor te zorgen dat de ondergrond geheel vlak is voordat de tegels worden gelegd, moet deze geëgaliseerd worden, bijvoorbeeld met egaline, een zelf uithardende mortel die wordt gebruikt om oneffenheden in de ondergrond op te vullen en te nivelleren.
-
Breng hechtprimer aan
De verbinding tussen de ondergrond en de tegels moet zo sterk mogelijk zijn, hiervoor is een goede hechtprimer onontbeerlijk.
-
Gebruik de buttering floating methode voor het verlijmen van grote tegels
Grootformaat tegels moet je dubbel verlijmen, omdat deze meer ondersteuning nodig hebben om op hun plaats te blijven zitten. Dit wordt buttering floating genoemd. Hierbij breng je met een lijmspaan lijmrillen aan op de ondergrond. Met een vlakspaan breng je tegellijm aan op de gehele onderkant van de tegel. Op deze manier kleeft de tegel goed vast aan de ondergrond en ontstaan er er geen luchtbellen of gaten tussen de tegels. Buttering floating is een methode die vaak gebruikt wordt in combinatie met een levelling systeem voor het beste resultaat.
-
Werk met een levelling systeem om de tegels perfect waterpas en gelijk te leggen
Een levelling systeem zorgt ervoor dat een tegelvloer of -wand perfect vlak aangebracht wordt. Het werkt met clips en keggen. Toptegels.nl adviseert je graag over het juiste systeem en het juiste gebruik ervan.
-
Voegen (in elke kleur die je wenst)
Nadat de tegellijm volledig is uitgehard, kun je gaan voegen. Dit kan in elke kleur die je wilt, van muisgrijs tot steenrood. In onze showroom in Bergambacht hebben we voorbeelden bij de hand, zodat je de juiste kleurcombinatie kunt kiezen.
-
Eindschoonmaak met de gespecialiseerd reiningingsmiddel
Een heel belangrijk onderdeel van het proces is het schoonmaken van de vloer met de juiste producten. Nadat de voegen zijn uitgehard, blijft er een lichte cementsluier achter. Dit is een combinatie van cementstof en (onzichtbaar) kunststof. Dit kun je alleen met speciaal hiervoor geschikt reinigingsmiddel verwijderen. Doe je dit niet, dan blijft het kunststof achter op de tegels en krijg je in de loop der tijd doffe plekken.
De finishing touch: plinten
Om de overgang tussen de vloertegels en de wand af te werken is een plint aan te raden. Vloerplinten die gemaakt zijn van dezelfde tegelsoort als de vloertegels, vormen een strakke overgang tussen de vloertegels en de wand en maken het geheel vochtbestendig. Erg handig bij het dweilen van de vloer: er komt nooit water tegen de (gestucte) wand. Bij Toptegels.nl kunnen we van de vloertegels van jouw keuze plinten op elk gewenste hoogte laten zagen. De bovenrand wordt netjes rond afgewerkt, zodat er geen scherpe hoek aanzit. Wat ons betreft de finishing touch voor een prachtige vloer waar je jarenlang plezier van gaat hebben!